Klona din gamla disk och sedan installera 10.6.
Till detta behöver du:

• Skiva med Mac OS X 10.6

• Extern disk som är lika stor eller större än din interna disk i datorn (USB 2.0 eller Firewire disk)

• Programmet Carbon Copy Cloner, ladda ner från här

Börja med att klona din disk till den externa disken. Så här gör du:

1. Se till att den externa disken är formaterad till Mac format.
Annars gör du det med skivverktyg som du hittar under inställningar/verktygsprogram. ( tryck shift+cmd+U i finder och du får upp verktygsmappen direkt)
Hitta Skivverktyg och markera den externa disken du vill använda som backup/kloningsdisk.
Klicka Radera och välj vilket format du vill ha. Jag brukar köra med Mac OS Extended. Du kan döpa om din disk under namn så att du vet vilken disk detta är. Jag brukar döpa till backup.
Klicka sen på Radera. Du kommer att få upp en dialogruta som frågar om du verkligen vill radera all info, klicka Radera. När Raderingen är klar så kommer du få upp en hårddisk symbol på skrivbordet samt dialogrutan:-"Vill använda "Backup" när du säkerhetskopierar med Time Machine?" Klicka Avbryt.

2. Installera nu Carbon Copy Cloner genom att lägga den under Program. Starta den sen.
Klicka Agree på License Agreement. Du får upp en dialogruta om du vill läsa "Quick Start Guide".
Vill du läsa klicka Yes annars kan du skippa detta och klicka No thanks.

Nästa steg blir att bestämma vilken disk du vill klona, detta gör du under Source.Klicka på rullrutan "Select a source" och välj din interna disk ( standard namnet brukar vara Macintosh HD).

Efter att du gjort detta så ska du välja vilken disk du ska klona till, detta gör du under Destination. Klicka på rullrutan "Select a destination och välj den disk du vill klona till (mitt namn blir backup). Nu ska du ha fått upp en rullruta under din kloningsdisks namn som heter "Temporarily archive modified and deleted items", klicka på den och välj "Delete anything that doesn´t exist on the source" ( detta behövs inte användas om du gjort rätt vid formateringen av disken men försäkerhetsskull använder vi denna). Klicka nu på Clone , du kommer få upp en dialogrutan "This task may delete some files and folders from "ditt namn på disken", klicka på Continue. Nu kommer du få upp en dialogruta angående ditt användarnamn och lösen till datorn. Fyll i dessa och Kloningen börjar.
Detta kommer ta ett tag, allt från några minuter till flera timmar. Allt hänger på hur mycket du har i din dator. När dialogrutan " The backup task has completed successfully" är din backup/kloning klar, tryck på OK och stäng Programmet Carbon Copy Cloner.

3. Kolla nu så din backup/kloning fungerade genom att starta upp din dator från denna disk.
Gå till Systeminställningar/Startskiva och klicka på ikonen för din externa disk. Tryck "Starta om..". Om allt är som det ska så bör din externa disk jobba rejält och när systemet startat om och du går in under "Äpplet" längst upp i vänstra hörnet och väljer "Den här datorn", Så ska det stå Startskiva: "namnet på din externa disk". Nu kan du med gott samvete sätta i din installationsdisk av Mac OS X 10.6 och stänga av datorn. Dra sen bort din externa disk och starta datorn samtidigt som du håller inne "C" på tangentbordet.

4: När datorn har bootat installationsskivan så kommer du få upp en dialogruta:
"Välj ett språk" gå ner till svenska och tryck på höger piltangent.
Nu ska du formaterna din interna disk i datorn så att 10.5 systemet inte ställer till det.
Klicka på menyn Verktyg och ange Skivverktyg.
Markera volymen som ska raderas (kallas vanligtvis Macintosh HD).
Klicka på fliken Radera.
Klicka på Radera...
En dialogruta visas och du får en fråga om du vill radera partitionen. Klicka på Radera.
När partitionen har raderats anger du Avsluta Skivverktyg på menyn Skivverktyg.

När installationsprogrammet för Mac OS X Snow Leopard visas klickar du på Fortsätt.

Klicka på Godkänns när du har läst licensavtalet.
Markera skivan som raderades. Den markeras med en grön pil.
Klicka på Installera. Medan Mac OS X installeras visas ett statusfält längst ned.
Fönstret Ytterligare information visas och meddelar att operativsystemet har installerats. Klicka på Fortsätt.
Meddelandet ”Installationen är klar” visas. Sätt nu i din externa disk och klicka på Starta om.

5. När omstarten är gjord visas en välkomstvideo och därefter ett fönster för val av land/region.
Välj land eller region och klicka sedan på Fortsätt.
Välj en tangentbordslayout och klicka på Fortsätt.

Nu får du upp dialogrutan " Har du redan en Mac?" Här har du fyra alternativ att välja på:

-Från en annan mac

-Från en annan volym på denna Mac

-Från en Time Machine-säkerhetskopia

-Överför inte min information nu

Du väljer "Från en annan volym på denna Mac" och tryck fortsätt.

Dialogrutan " Överför din information" visas nu och här väljer du vad du vill flytta över.
Är du osäker så låter du allt va i kryssat. Klicka Överför.

När överföringen är klar (kan ta en bra stund), visas dialogrutan om trådlösa tjänster, om du har trådlös anslutning inom datorns räckvidd så syns dem i rutan, välj tjänsten och klicka fortsätt.

Om nätverket är lösenordsskyddat uppmanas du att ange ett lösenord. Ange lösenordet och klicka på Fortsätt.

Fönstret Apple-ID visas. Detta används om du vill köpa innehåll från iTunes Store. Du kan även använda MobileMe- eller .Mac-användarnamn här. Klicka på Fortsätt när du är klar.

Om du inte har ett Apple-ID eller ett MobileMe-konto klickar du på Fortsätt för att gå till nästa skärm.

Ett registreringsfönster visas. Du behöver inte fylla i fälten, men vi är tacksamma om du gör det. Klicka på Fortsätt när du är klar, så skickas produktregistreringsinformationen direkt.

Om det finns tillgängliga Mac OS X-servrar på nätverket får du frågan om du vill logga in på dem. Om inte klickar du på Fortsätt.

Nu får du upp dialogrutan "Registreringinformation". Har du förtöver informationen från den gamla installationen så syns dininformation från den gamla datorn. Har din informationen ändrats så skriv i den rätta infon. klicka fortsätt.
Nu får du upp rutan om användarnamn och lösenord. Dessa kan du också ändra om du vill annars är det samma som du haft tidigare.klicka på fortsätt.

En skärm visas där du kan välja användarbild. Ta en bild med den inbyggda kameran eller välj en bild i biblioteket. Klicka på Fortsätt när du är klar.

MobileMe-fönstret visas. Välj ett alternativ och klicka på Fortsätt.

Ett tackmeddelande visas. Klicka på Gå när du vill slutföra inställningsassistenten för Mac OS X.

Mata ut installationsskivan för Mac OS X genom att dra symbolen till papperskorgen.

Och nu har du en ny och fräsh installation av Mac OS X 10.6! Detta kan även göras om du vill göra en ominstallation av 10.6.