Internetdelning från din iPhone kan du göra över Bluetooth eller via USB-kabel. Istället för att ha ett separat 3G-abonnemang med en dongel kan du använda din iPhone som ett modem till din Mac.

Att kunna koppla upp sig på sin Mac via iPhone är alltså ett utmärkt alternativ om man har en abonnemangsform som tillåter en fast kostnad för datatrafik över 3G. Har man däremot inte en fast kostnad för datatrafik kan räkningen snabbt bli hög, därför rekommenderar jag inte att använda internetdelning om du inte har en fast avgift för dataöverföring på din telefon.

Hur går man då tillväga för att aktivera internetdelning mellan iPhone och din Mac? Precis som vanligt när det gäller Apples produkter fungerar de otroligt bra ihop och att ställa in allt så det fungerar är inte speciellt svårt. För er som undrar hur man ansluter till internet via USB eller Bluetooth tänkte jag beskriva stegen i en liten guide nedan.

Steg 1: Först måste du aktivera “Internetdelning” på din iPhone.

Detta gör du genom att öppna “Inställningar” –> “Allmänt” –> “Nätverk” –> “Mobilt nätverk“. På skärmen du nu kommer till aktiverar du internetdelning.

alt

Har du inte Bluetooth igång kommer en ruta upp där du kan välja att slå på Bluetooth om du vill använda dig av internetdelning via Bluetooth. Använder du hellre USB så kan du klicka på valet “Endast USB”.

alt

Steg 2 – Ansluta via USB: Anslut din iPhone till datorn via USB-kabel till din Mac. När du gör detta kommer följande dialogruta att presenteras på din skärm:

alt

Klicka på alternativet “Nätverksinställningar…“.

I fönstret som då öppnas behöver du egentligen inte göra några inställningar utan du bör nu se att “iPhone USB” finns som alternativ i listan till vänster som bilden nedan visar. Det är möjligt att din iPhone inte är ansluten vid detta tillfälle om du har Airport aktiverat, slå därför av Airport (ditt trådlösa nätverkskort i datorn), koppla ur USB-kabeln och koppla in den igen så kommer din Mac  ansluta automatiskt till din iPhone och använda den som ett 3G-modem för att komma ut på internet.

alt

När du gjort detta steg och vill ansluta till internet via din iPhone är det bara att stoppa i USB-kabeln i din iPhone och sedan till din Mac så ansluts datorn automatiskt till internet via din iPhone. För att koppla från räcker det med att dra ur USB-kabeln.